Crvena Zvezda Beograd | Red Star Belgrade

#fkcz #kkcz #crvenazvezda #redstar

KK Crvena zvezda | Čović: Ciljevi za sledeću sezonu su da opet budemo prvi

Predsednik KK Crvena zvezda mts, Nebojša Čović, gostovao je danas u emisiji “Sportal jutro” kod našeg kolege Marka Ljubomirovića. Dotakli su se gotovo svih tema koje, u ovom trenutku, interesuju zvezdašku i košarkašku javnost. 

Razgovaralo se gotovo o svemu vezano za KK Crvenu zvezdu. Od novog trenera, preko zainteresovanosti za nove igrače do budžeta.

Intervju Vam prenosimo integralno:

Da li je primer Dušana Alimpijevića primer da mladim ljudima treba dati šansu? 

Dušan Alimpijević bi došao u Zvezdu ali je pod ugovorom. Došao je drugi trener, mlad a iskusan, dosta je napredovao. Probaćemo da napravimo ono što smo se dogovorili. On i te kako poznaje košarku. A što se mene tiče, nemam ja kome ni šta da dokazujem ni da pokazujem. Za 11 godina KK Crvena zvezda je osvojila 20 trofeja. Da ne vezujem za sebe i pravim kult ličnosti, kao neki u prošlosti. Znamo kako su se ti sistemi u prošlosti raspadali. Neki su čak loše prošli i na izborima.

Da li vas plaši to neiskustvo? 

Mene ništa ne plaši, moje ime nosi taj naziv “ne boji se” – Nebojša. 

Da li je Vlada Jovanović najbolji trener koji je mogao da dođe u Crvenu zvezdu? 

Ako imate bolji predlog vi recite, ali morate u obzir da uzmete mnogo faktora. Mnogi popularni mediji su me stavljalil u one kružiće u novinama pa pisali: Čović kaže ako dođe strani trener, moraš redovno da ga plaćaš. Pa naravno da i o tome treba da se razmišlja, Nije to varijanta na “dođem ti”. Ali da vam kažem, Crvena zvezda ne bi bila to što jeste, narodski klub koji deli i dobro i zlo i ovog naroda i ove države da u određenim periodima ne izvršavamao neke svoje obaveze tačno u dan. Ali istina je da nikad nismo ostali dužni. 

KK Crvena zvezda | Samo Crvena zvezda

Moram da vas podsetim da je Crvena zvezda bila planirana za odstrel od prethodne Tadićeve vlasti, i košarkaški i fudbalski klub. Planirana za uništavanje. zabranjeno je bilo da bilo ko od državnih ili indirektno državnih preduzeća podrži Zvezdu. Znate, to su ona kao privatna preduzeća koja rade samo za državu. 

Koliki je dug Crvene zvezde danas, kome se duguje? Koliko se duguje za porez?

Interesantno da nikoga u medijima to dosad nije naročito interesovalo. Crvena zvezda je jedini sportski klub koji je u februaru transparentno otkrio svoje finansije, do svih detalja, i posle isto to ponovio u junu mesecu. Mi dugujemo manje od 500 hiljada evra za porez, i to segment poreza koji se zove PDV. Sve ostale poreze, na zarade, doprinose, mi to izmirujemo. Ne znam kako možete da isplatite igrača a da mu ne platite sve poreze koji uz to idu. Ne znam kako to rade neki drugi klubovi… 

Bile su manipulacije da dugujemo 800.000 evra. To je laž. Pojedinci iz Poreske uprave pokušavaju da se stave iznad sudskih rešenja, što je nemoguće. Poreska uprava ne želi da razume da je Zvezda imala dug od 82.000 evra za porez. To je isplaćeno po unapred pripremljenom planu. Poreska uprava to neće da razume, i onda vi od 2012. Zvezdi na tu sumu, koju smo ponavljam platili, računate neku kamatu. Znate kad ćemo to da platimo? Nikad, to vam sad kažem u kameru. Neki konkurentni klubovi duguju preko 5 mliona za porez i funkcionišu. Pa što mi ne bismo mogli ?

Koliki porez je Zvezda izmirila?

Zvezda jeste državni klub, to vam kažem sada. Moj nije, niti sam vlasnik, niti je Zvezda akcionrasko društvo, već udruženje građana ove zemlje.Neki građani žive u ovoj državi, a mnogi građani, koji navijaju za Crvenu zvezdu, žive van granica ove zemlje, širom sveta. Mislim da sam u tom delu bio jasan. Mi smo za 11 sezona platili našoj državi za poreze preko 7,2 miliona evra. Nikoga to ne interesuje. Zašto? Zato što bi bilo moralno i ispravno da to tražite od svih. Ali zašto se to krije? Zapitajte se. 

Duguje li se igračima ili poveriocima? 

Duguje se pomalo igračima, pomalo trenerima, pomalo poveriocima. 

Koji su ciljevi sledeće sezone? 

Uvek maksimalni. Kup Radivoja Koraća – da budemo prvi. ABA liga – da budemo prvi. KLS – da budemo prvi. E sad, Evroliga. Da se manemo terminologije “epizodisti” i slično. Crvena zvezda je naš najuspešniji klub u Evroligi. Zašto? Jedno je bio Kup šampiona, a drugo je Evroliga. Nije isto povezivanje sa fudbalskim klubom. Ja kad vidim onaj ušati pehar, on je isti i od pre 90-ih godina. A u košarci se svašta promenilo. Od organizacije pa nadalje. Daleko da ja ne uvažavam osvajanje evropske titule Partizana. Na taj način bih pljunuo i samog sebe, jer sam u to vreme bio relativno visoko pozicioniran gradski funkcioner i sećam se kako smo obezbeđivali sredstva, da naš Partizan napravi rezultat u Istanbulu. I hvala milom Bogu, uspeli smo. Napravljen je sjajan rezultat gde smo mi kao grad obezbedili 60-70% sredstava, a ostala sredstva je obezbedio sada pokojni Radojica Nikčević, neka mu je laka zemlja. Tako da, ja znam da ovo mnogo nervira. Ja sam stariji čovek, pred penzijom, ali sam svedok početaka mnogi.

Kada je reč o pojačanjima Crvene zvezde, definitivno će ih biti još

Doći će još pojačanja, malo stranih, malo domaćih, malo crnogorskih… Da vi možete da se zabavljate i da tvitujete. Možda ćemo pleja, možda naturalizovanog Crnogorca… Igrači su nam zanimljivi iz Valensije. Većina će biti domaćih, četiri ili pet. Notorna je glupost da igrače iz Crne Gore vodite kao stranca, evo primer Ivanovića. KSS to mora da ispravi, jednom smo im to srušili na sudu.

Napravićemo respektabilan tim

Šabaz Nejpir je interesantan. Dalibor Ilić je interesantan. Pierija Henri, Šajok, Monro, Singlton, Braun, svi su interesantni, ali ne možete sve da dovedete. Pratimo i jednog igrača iz Valensije, ali ne mogu da Vam kažem o kome je reč.

Crnogorci Zoran Nikolić, Džastin Kobs, Vladimir Mihailović, Danilo Nikolić, posebno ova dva poslednja. I sa Bjelicom, i sa Bobijem i sa Raduljicom su bili kontakti. Pustite nas da odlučimo za Raduljicu.

Odlazak Davidovca

U ovo vreme smo sedeli zajedno sa trenerom (Radonjić). Dva ugovora su bila na stolu. Produženje sa Davidovcem i Dobrićem. Struka je rekla “da” za Dobrića, a da Davidovac treba da se dokazuje, a tako je bilo i tokom sezone. Ja ne gledam igrače kao košarkaše. Gledam ih kao ljude, gledam njihov intelekt. Meni jako puno nedostaje Davidovac.

KK Crvena zvezda | Samo Crvena zvezda

Kaliniću i njemu želim sve najbolje.

Dejan Radonjić

Nije pitanje za mene, to je pitanje za njega, ali sve što počne, mora i da se završi. Došao je period u kome smo se rastali, i njemu je istekao ugovor. Nismo hteli da dozvolimo da uđemo duboko u jul.

Nigde nije puklo, ništa nije puklo. Svaki čovek ima pravo da promeni mišljenje posle dve-tri nedelje. Nema ničega, sve je normalno, žao mi je što neću dati ružnu vest.

Pablo Laso

Je l to dao direktno Pablo Laso?”, pitao se Čović, na šta je dobio negativan odgovor. 

Onda da ostavimo za neki drugi put… Pretpostavljam da vam je jasno da se ne treba zaletati i izmišljati priče. U medicinskim atlasima postoji nova bolest – opterećenost Čovićem. Šta da im radim, ja nisam od onih koji se bavi tim farmaceutskim stvarima, vakcinama za tu bolest. Bilo je puno kontakata sa trenerima, ali neću pričati sa kim smo razgovarali. Kada dođe vreme, dokumentovaću.

samocrvenazvezda.com

Izvor: Sportal Jutro

Novinar: Marko Ljubomirović

Leave a Reply

Your email address will not be published.