Zvezdin kroše, tehničkim nokautom srušena lažna institucija kao kula od karata…Crveno beli u finalu ABA lige


Jednom od najubedljivijih pobeda u derbi istorijatu (84:63), tim sa Malog Kalemegdana umarširao je u svoje peto uzastopno jadransko finale.

POSLE dve izjednačene polufinalne runde u polufinalu plej-ofa ABA lige, Crvena zvezda je u trećoj, klasičnim nokautom, poslala na patos Partizanove snove o regionalnom finalu nako šest godina potrage za izgubljenim identitetom.

Ispostavila se tačnom Trinkijerijeva pretpostavka da će protivnik tražiti rani nokaut u meču pred kojim je na merenju imao i 6.000 svojih navijača na vagi. Posle početne trojke Veličkovića, jedinog koša crno-belih iz igre u prvih šest i po minuta, tim iskusnog italijanskog trenera bačen je na konopce, primoran da se brani od udaraca koji su u preciznim Zvezdinim kombinacijama pljuštali sa svih strana. 

Davidovac je kao dubler povređenog Reglanda uneo u igru crveno-belih drugačiju vrstu kvaliteta, fizičku i visinsku nadmoć. Odžo je u jednom trenutku imao samo skok manje od kompletnog Partizanovog tima, Dobrić svojom brzinom u kontranapadima služio kao savršeno oružje u taktici postavljenoj u Tomićevom uglu ringa polufinalne majstorice. 

Teška mehanizacija u odbrani kao bagerima zakopavala je timsku igru crno-belih, u kojoj su asistencije bile retke gotovo koliko i pogoci iz igre (3/15 u prvoj četvrtini). Soliranje Marinkovića i Zagorca bilo je kao zamahivanje pesnicama kroz vazduh, bez opasnosti za protivnika. Crveno-beli su znali kako da eskiviraju najubojitije stvari iz borbenog arsenala Trinkijerijevog tima – vezu Renfroa i Pejdža sa Lendejlom i Jankovićima. 

Koliko je Zvezdinih udaraca prošlo kroz gard Partizana videlo se kada su crno-beli promašili četiri uzastopna bacanja zbog faula pri šutu za tri poena i tehničke greške klupi domaćina. Grogirane crno-bele, koji su teturali po terenu hale „Aleksandar Nikolić“, dotukao je grčki nokauter poznih godina. Perperoglu je sa 11 poena u drugoj četvrtini podigao prednost svog tima na 20 razlike i stavio svima do znanja da je kraj nizu derbija sa dramatičnom završnicom. 

Prednost koja je u poslednjoj deonici narasla na neverovatnih 35 poena, stvorila je i varnice koje su iskakale iz Partizanovogpovređenog ponosa. Koškanje Čovića i Zagorca brzo je ugašeno, upozorenja oficijelnog spikera sprečila su brojnija ubacivanja predmeta na teren, pre svega kao izraz navijačkog bunta protiv sudija, prvookrivljenih za prošlogodišnji finalni poraz. Pred Zvezdom je sada šansa za povratak u Evroligu posle jedne sezone izvan elitnog klupskog društva. 

C. ZVEZDA – PARTIZAN 84:63

HALA „Aleksandar Nikolić“. Gledalaca: 6.000. Sudije: Radović, Petek, Majkić.

C. ZVEZDA: Čović 10 (6 as), Perperoglu 18 (9-6 za dva, 2-2 za tri), Davidovac 4, Nenadić 1, Lazić, Faje 6, Beron 8, Dobrić 10 (7 sk), Simanić 8, Rivers 6, Cirbes 4, Odžo 9 (8 sk).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *