Terzić: Prelazni rok skoro pa gotov, imamo već oformljen tim, neće biti mnogo promena


Šampion Srbije krenuo je sa pripremama za predstojeću sezonu, a Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde, je pred nove izazove izrazio najviše ambicije.

540terzic.jpg

– Pozdravili smo igrače i poželeli im zdravlje, sreću i da ponove rezultate iz prošle sezone. Nametnuli su sebi dodatni teret, povećali apetit i podigli lestvicu očekivanja sjajnim rezultatima. Pokazali su da su sposobni i da poseduju kvalitet za vrhunske rezultate pa sad javnost očekuje da isto pokažu i predstojeće sezone – rekao je generalni direktor Crvene zvezde.

Grb najtrofejnijeg kluba sa sobom nosi i najviša očekivanja, a za nove izazove crveno-beli će se pripremati u dobro poznatim bazama.

– Igrači su otputovali na Zlatibor, a po povratku im sledi odalzak na drugi deo priprema u Austrijiu. Veoma je malo vremena da se pripremimo za nove izazove, 18. juna ćemo saznati protivnike u prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a već 9. ili 10. jula ćemo zvanično startovati na evropskoj pozornici. Predočili smo igračima da ih očekuje pakleni tempo ovog leta. Ipak, mnogo je lakše nego prethodnih sezona jer imamo oformljen tim. Zadržali smo igrače i struni štab koji je prošle godine izborio Ligu šampiona, tim koji je pobedio Liverpul. Imamo kvalitet. U Antaliji sam zimus istakao da smo se tad pripremali za leto i da neće biti mnogo igrača koje ćemo dovesti u ovom prelaznom roku. Podsećam, mi smo Marina, Boaćija i Čaušića doveli posle plasmana u Ligu šampiona, a zimus Milunovića, Gajića, Ivanića, Jirku… Već tad smo praktično odradili prelazni rok tako da nas tokom ovog očekuje pre svega mnogo rada na treninzima i vraćanje strasti i energije koju su igrači imali prošle jeseni, a izgubila se ovog proleća. Nisam zadovoljan kako je Zvezda izgledala u drugom delu sezone, delovali smo kao izduvan balon. Možda je tome doprinela činjenica da smo rano odbranili titulu i da nismo imali kvalitetnog protivnika, međutim taj gubitak strasti i energije je doveo do poraza u finalu Kupa Srbije. Mislim da je to dobra opomena da, bez obzira na kvalitet koji imamo,  ako ne budemo fokusirani i posvećeni 100% našim obavezama kvalitet nije garancija trofeja, a nama je cilj u ovoj i svakoj narednoj sezoni osvajanje šampionskih titula – istakao je Terzić i osvrnuo se na eventualna pojačanja:

 – Najčešće pitanje u prelaznom roku je koga dovodimo. Ne možemo da igramo sa 14 igrača na terenu, a na svakoj poziciji imamo po dva ili tri fudbalera u konkurenciji. Neće biti mnogo promena, možda je u dve linije potreban po jedan igrač i time bismo kompletirali igrački kadar.  Ne volim mnogo da pričam o imenima i fudbalerima koje nismo doveli, ali brojni su fudbaleri koje mediji vezuju za naš klub tokom prelaznog roka. Milojević je trenirao Hafeza u Omoniji i on je njegova želja na poziciji levog beka s obzirom na to da imamo određena interesovanja za Rodića. U slučaju odlazaka imamo spisak igrača koje smo skautirali ovog proleća, ali ne planiramo da dovodimo napadača. Doveli smo Pankova jer nam je takav profil štopera bio potreban, brz i kompatabilan sa našim defanzivcima. Možda angažujemo još i defanzivnog veznog fudbalera, ali nećemo dovoditi igrače po svaku cenu.

Generalni direktor Zvezde rezimirao je i situaciju po pitanju interesovanja klubova za igrače šampiona Srbije.

–  Tržšte određuje ko će otići, a u ovom momentu nainteresantniji igrač za evropsko tržište je Joveljić. Evropski klubovi na našim prostorima prepoznaju samo mlade igrče kao neku vednost i u ovom momentu vodimo određene razgovore sa klubovima u vezi mladog napadača. Ima dosta zainteresovanih, a da li će biti cena kakvu mediji predviđaju ili ne zavisi od ponude. Svaki igrač vredi onoliko koliko je neko spreman da plati za njega. Sa druge strane, igrači koi koji predstavljaju kostur tima sigurno ostaju i ne dolazi u obzir da se pregovara o njihovim odlascima.

Konkurenciju su pojačala i Zvezdina deca stasala u crveno-beloj filijali Grafičaru koja ima sve konkretniju ulogu u stvaranju prvotimaca šampiona.

– Potrebno je organizaciono, stručno i igrački podići Grafičar na viši nivo. U Grafičar će otići 3-4 najtalentovanija igrača iz omladinske škole i ovog leta. Zvezda B je filter ka prvom timu Crvene zvezde. Prošlo je vreme kad su igrači mogli iz omladinske škole da odmah uđu u prvi tim . Podigli smo svoje zahteve i fudbaleri ni biološki nisu spremni za prvi tim Zvezde. Grafičar je u velikoj meri pomogao i mladim igračima koji su danas ovde, Nikoliću, Gavriću, Stanojevu, Konataru i Stankoviću. Ko će otići na pripreme u Austriju, a ko će se vratiti u Grafičar videćemo. U ovom momentu Veljko Nikolić ima najviše šansi da ostane na raspolaganu treneru Milojeviću.

U budućem periodu saigračima će se priključiti i reprezentatvci, među njima Filip Stojković i Mirko Ivanić čija je odluka da ne igraju za Crnu Goru protiv takozvanog Kosova izazvala brojne reakcije.

– To je bila njihova odluka. Nisam za mešanje sporta i politike, ali mislim da je ovo specifična situacija. Verovatno su Ivanić i Stojković imali razgovore sa porodicom i prijateljima i na osnovu toga odlučili. Nisu konsultovali klub kad su odlučili da igraju za reprezntaciju Crne Gore, pa tako nisu ni sad. To je njihova lična odluka i pravo, a klub je tu da podrži svaki njihov izbor – rekao je Terzić uz komentar poraza reprezentacije Srbije na gostovanju Ukrajini: – Mi Srbi smo narod sklon lakoj euforiji, ali i odlasku u drugu krajnost i bacanju u blato. Ne mogu plasman na Svetsko prvenstvo, prvo mesto u grupi Lige nacija i sve što se lepo dogodi da se posle jednog poraza poništi i zauzme negativan stav. Kratak je period između utakmica sa Ukrajinom i Litvanijom i smatram da treba pružiti podršku reprezentaciji da pobedi Litvaniju pa od utorka napraviti dobru analizu zašto je sve delovalo tako u Ukrajini.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *