SD Crvena zvezda – 74. svećica na rođendanskoj torti


Datum 4. mart 1945 posebno je zapisan u srcima svih zvezdaša. Naša Crvena zvezda već 74 godine sija na sportskom nebu, a nastala je na inicijativu članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije.

Prvobitno, mesec dana ranije – u februaru iste godine, osnovano je novo omladinsko fiskulturno društvo koje je brzo preraslo u sportski kolektiv i dobilo ime – Crvena zvezda.

Kako je rođena Crvena zvezda? I danas se, kao svojevrsna anegdota, prepričava šta se sve dešavalo na poslednjoj sednici Inicijativnog odbora. Dan pre održavanja Skupštine osnivači su dugo diskutovali oko toga kakvo bi ime valjalo dati novom sportskom kolektivu. Ređali su se razni predlozi – Mladost, Udarnik, Torpedo, Dinamo, Lokomotiva i nijedan nije bio dovoljno privlačan.
Konačno, zasijala je “Crvena zvezda”.

Kako? Postoje razne verzije tog čina, ali se većina slaže da su „kumovi“ bili Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsednici kluba. Posle brojnih predloga, Ćosić je rekao:

  • Ljudi, a da naše društvo nazovemo Zvezda?

Na to je Žujović dodao:

  • Odlično. Samo, kad je Zvezda – neka bude crvena.

Tog 4. marta 1945. godine prvu utakmicu u istoriji društva fudbaleri Crvene zvezde odigrali su protiv ekipe Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a i trijumfovali rezultatom 3:0.

Srećan ti rođendan voljena……..


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *