RUŠI SE ABA LIGA, BOKAN I TEDESKI EGZEKUTORI, NALOGODAVCI U SENCI


Srpska košarkaška javnost predhodnih dana saznala je da je prvi čovek KK Budućnost Volija – Dragan Bokan, za danas zakazao sastanak iliti “neformalnu Skupštinu” ABA lige u Zagrebu na koju nisu pozvani srpski klubovi.

U međuvremenu, odustalo se od te koncepcije, pa su organizatori ovog skupa odlučili da na ovo okupljanje ne pozovu samo, kako kažu, “klubove Nebojše Čovića” – KK Crvenu zvezdu mt:s i KK FMP. Tokom jučerašnjeg dana oglasio se menadžment KK Mega Bemaxa koji su potvrdili da su dobili poziv i da ga razmatraju. U KK Partizan mudro ćute i čekaju dalji razvoj situacije.

Šta se zapravo iza brda valja?

Kada je pre tri godine ugovorom sa ULEBOM, ABA ligi pripalo jedno mesto u EL, te tri u EC, to je bio signal za ljude iz FIBA-e da preko matičnih košarkaških saveza, krenu u akciju urušavanja ABA lige. Posebno je tu agilan bio, a i sada je Hrvatski košarkaški savez, koji je u sprezi sa starim i smenjenim menadžmentom JTD ABA SIDRO, pre svega Božom Milićevićem (ex Zadar i Cibona), Bilićem i Sagadinom našao “plodno tle” za ovakvu akciju u finansijerima dva kluba, člana ABA lige, Emilom Tedeskijem i Draganom Bokanom. I jednom i drugom bilo je jasno da će srpski klubovi, pre svih KK Crvena zvezda mt:s, držati primat u ABA ligi i da pored ogromnih ulaganja u ekipe, učešće u Evroligi ostaje nemoguća misija.

Ideja je jednostavna, FIBA i savezi, žargonski rečeno “buše” ABA ligu preko svojih eksponenata, ponovo se daje na važnosti nacionalnim ligama pod patronatom FIBA, a kao krajnji cilj se postavlja stvaranje nove regionalne lige, ovoga puta pod ingerencijom FIBA sa nejasnim motivom za postojanje iste. Čak je i napravljen ustupak od strane Hrvata time da bi kancelarija te novoosnovane regionalne lige bila u Podgorici na čijem čelu su trebalo da budu Danilo Mitrović i Veselin Barović.

A onda se desio “izolovani incident” i KK Budućnost je osvojila ABA ligu, te samim tim postala učesnik Evrolige. Pred vlasnikom i finansijerom KK Budućnost Voli otvorili su se novi horizonti. Sumnjivi novac se prao nemilice. Dovedena su silna pojačanja po astronomskim cenama. Kvantitet nije pratio kvalitet, što je bilo i očekivano, te su se stvari posle jedne sezone vratile u normalu. Zvezda je ponovo vratila trofej ABA lige u vitrine na Malom Kalemegdanu i samim tim obezbedila učešće u nikada jačoj Evroligi za sezonu 2019/20.

Jasno je zašto je prvi čovek KK Budućnost sada frustriran. Očekivalo se da će tim iz Podgorice nastaviti sa učešćem u Evroligi. Verovatno tu ima i nekih silnih obećanja koja su sada neostvariva. Iz Podgorice nam stižu informacije da deo rukovodstva ovog kluba nije zadovoljan radom prvog čoveka i da se razmatra njegova smena, kao i smanjivanje tenzija u okviru lige. Kao kandidat za novog predsednika kluba se pominje dosadašnji finasijer KK Mega – Aleksandar Mijailović, koji već finansira žensku sekciju KK Budućnost.

Otkud Emil Tedeski u čitavoj priči ? Nešto slično kao Dragoslav Bokan, ali na drugi način. Puno ulaže u košarku, ali Zagreb nikada i niti će prihvatiti KK Cedevitu kao svoj klub. Zagreb ima svoj klub i on se zove KK Cibona – evropski šampion. Nekoliko puta je Tedeski obletao oko Cibone, ali Vukovi sa Tuškanca, u koliko god lošoj situaciji da su se našli, nisu dozvolili da izgube svoj identitet i integritet. Zato i on neki svoj izlaz vidi u toj FIBA frankenštajnskoj ligi. Obzirom na kvalitet viđenog na FIBA F4, KK Cedevita bi se sigurno našla na istom, sa ozbiljnim šansama da taj turnir, vredan milon evra, i osvoji. Piše se valjda neki šampion Evrope i u toj kategoriji.

Šta dalje ?

Taj sastanak će biti i proćiće. Na čelnim ljudima ABA lige je velika odgovornost.

U predhodnim sezonama dozvolili su mnogo loših stvari. Počev od onog meča u Podgorici 22.03.2015. kada je Dragan Milosavljević udaren od strane navijača iz prvog reda, kada su na istom meču igrači Partizana tučeni u tunelu, njihov trener gađan svinjskim bubrezima, pa preko finalne serije 2017/18 kada su naši igrači tučeni u hotelu, naš igrač – Slovenac muslimanske veroispovesti, gađan svinjskim polutkama i glavama, kada je Zvezda na terenu prebijena, a sudijske trojke ostale neme, kada se na trećoj utakmici ovosezonske finalne serije u Podgorici pljuju naši igrači na samom parketu, kada sin Ministra unutrašnjih poslova CG i njegov pajtaš pljuju i prete legendi Crvene zvezde Milenku Topiću, unose mu se u lice i zamahuju na njega, kada dvojica Delija bivaju pretučeni od strane i navijača i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova CG, i kada cela hala skandira “Ubij cigana” i “Ubij Srbina” i još mnogo toga, ABA disciplinski organi nemaju i nikada nisu imali stav da drastično sankcionišu i saseku u korenu ono što se nekošarkaški dešavalo na utakmicama, naročito u Podgorici. Vreme je da preseku i daju sebi na integritetu, posebno sada, kada na kraju sledeće sezone ABA ligi ističe ugovor sa ULEB-om i kada treba napraviti dobre startne pozicije za novi.

I naravno, imamo petu utakmicu finala u Beogradu, oko koje se sada vode neke velike polemike. Da je ABA liga imala integritet, do toga nikada ne bi došlo. Iako je tu bilo nekošarkaških stvari, kao navijači Crvene zvezde i pre svega Srbi, ponosno možemo da kažemo da su KK Crvena zvezda i njen predsednik pokazali srpsko dostojanstvo kao nikada do sada, istom merom vratili milo za drago, a na sportskom borilištu i razlikom od +100 nad protivnikom dokazali kome pripada mesto broj jedan i Evroliga.

Šta god da se desi na tom famoznom sastanku u Zagrebu, jedno je jasno, bez Zvezde i srpskih klubova nema ABA lige. Ne zaboravimo da je Dr.Nebojša Čović zaslužan za ozbiljan sponzorski kapital koji je unet u ligu. Imaš jednu relaksiranu situaciju gde ne moraš da misliš o prevozu, smeštaju, suđenju i samoj organizaciji.

Ako neki žele i misle da mogu bolje i kvalitetnije – pa daleko Vam lepa kuća.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *