Napoli – Post festum : Vidan napredak “ranjene” Zvezde


Crvena zvezda je nagoveštavala da može da pogodi Napoli kao erupcija Vezuva ako joj se ponovi Liverpul, a Napolitanci su na terenu pokazali da kvalitet i iskustvo ne mogu da omanu ako se protivnik ne potceni. Pogotovo ako je ranjen kao srpski prvak u Napulju bez petorice važnih igrača, sa dvojicom rovitih na klupi. Košava koja je oduvala Klopove zvezde sa “Marakane” ipak nema domet van beogradske kaldrme, pa je treći poraz na gostovanjima u Ligi šampiona (3:1) surova realnost kvaliteta “C” grupe koja bi mogao da se rešava digitronom.

Ako su 1:6 u Parizu i 0:4 u Liverpulu bili za očaj, ovih 1:3 ima za nijanse više dobrih od loših strana. Loše su svakako veliki broj tehničko-taktičkih grešaka koje su dovodile do naivno primljenih golova, a zatim pad u neku haotičnost i izbijanje lopti na palac. To je delom bila i zasluga boljeg protivnika, ali se to ne bi događalo da su igrači imali malo više vere u sebe, da im samopouzdanje nije išlo iz srca i glave, snagom vetra koji je duvao sa Tirenskog mora.

– Primili smo dva jeftina gola, posle je bilo to teško stići. Napoli jeste odlična ekipa, mi smo se borili, davali maksimum, ali poraz nismo mogli da izbegnemo. Ja neću da pričam o greškama, bilo ih je, ali mi smo tim, ne upiremo prstom jedan u drugog. Ponosan sam na saigrače. Idemo dalje, bilo je dobrih stvari i treba da pokušamo da pobedimo PSŽ, pogotovo jer su nam dužni za onih 1:6. Dok ima šanse, borićemo se svim srcem – rekao je štoper Miloš Degenek, dodajući da je bilo teško pohvatati sve brzanjce Napolija.

Sem sjajnog Marina, povremeno Simića i Bena, nije bilo igrača koji su u tim naletima presinga Napolija bili kadri i imali petlju da stanu na loptu, povežu tim.

– Marin je još jednom pokazao da je majstor i da može da igra u bilo kom timu u Evropi – nije propustio da pohvali svog pleja generalni direktor Zvezdan Terzić.Uz to, Stojiljković je bio često van ritma čitav meč, vezni red bez snage da na pravi način parira, odbrana nije znala kud će pre kad Napolitanci osvoje loptu posle greške

– Žao mi je što ste videli dva različita poluvremena, prvo lošije, kao da igrači nisu verovali u sebe, i drugo dobro. Posebno poslednjih pola sata, kad smo igrali odlično. Možda su tome doprinele i izmene jer su Joveljić, Jovančić i Ebisilio doneli mnogo toga dobrog – rekao je Terzić.

Dobre strane su što je Zvezda i posle primljenog prvog, a i posle trećeg, uspela da reaguje, zaigra, pokaže zube i bude opasna.

– Da sam dao gol kod 0:1, meč bi sigurno otišao nekim drugim tokom. Nije lopta otišla tamo gde sam hteo da je pošaljem, žao mi je i izvinjavam se – pričao je Veljko Simić, koji je u 23. minutu propustio zicer izlazeći sam pred Ospinu posle majstorije Marina. – Ne mislim da smo bili bojažljivi u tom prvom delu već je Napoli sjajno igrao. Nismo nezadovoljni igrom, pogotovo u poslednjih pola sata, ali to nije bilo dovoljno za preokret. Napredujemo u svakoj utakmici, značiće nam ovo iskustvo za budućnost – izjavio je Veljko Simić.

Da je Zvezda bila kompletna, sigurno je da bi bila kvalitetnija, ali je teško proceniti da li bi i rezultat bio drugačiji. Karlo Ančeloti je veliki trener da bi potcenio tim sa “Marakane”, ali i sjajan strateg koji je video sve mane i iskoristio sve slabosti. Iz svakog poraza se uči, a sva tri na gostovanjima su bila drugačija i iz svakog se ponešto usvojilo. Ono najvažnije je: Zvezda, da bi bila konkurentnija, mora da se nadogradi, da poraste i da igra fudbal. Da ima i stil i način, i na prvom mestu igrače kakve zahteva najviši nivo fudbala – Liga šampiona.

Jedan od najvećih benefita je i to što je Milojević bez imalo sujete korigovao jednu od svojih zabluda i da je već mesecima indisponiranog Stojiljkovića na samom početku drugog poluvremena zamenio mladim Joveljićem i tako igrača koji je Zvezdina budućnost ubacio u vatru  i dao mu priliku da stiče neophodno iskustvo u ovakvim utakmicama. Ostaje i nepoznanica, a možda i jedini previd koji je napravljen u selekciji igrača za Ligu šampiona, kako bi se u ovakvim mečevima snašao Nemanja Milić čija bi snaga i brzina u napadu itekako bila korisnija od onoga što je do sada pružio Nikola Stojiljković.

Igrači veruju da mogu u poslednjoj utakmici, u grotlu Marakane, da naprave čudo i to je nešto što krasi ovu ekipu kroz čitav ovaj put koji se zove “Zvezda u Ligi šampiona”. Reči Milana Borjana najbolje odslikavaju kakva atmosfera vlada u ekipi i kako igrači razmišljaju:

-Nama je ovo iskustvo iz Lige šampiona značajno i treba da se vratimo dogodine i napravimo još nešto više. Ostaje nam PSŽ i treba verovati. Moramo da izađemo, kako da se izrazim, sa “većom muškom stvari” protiv Parižana i da se borimo za tri boda. Možda nam rezultat iz Liverpula i bude išao naruku. Ko zna, vidite kakva je grupa.

Verujemo i mi


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *