Kipar pripreme – treći dan : Kako probiti “bunker”


Završen je i treći dan zimskih priprema na Kipru, drugi sa dva treninga, a popodnevni je bio i najduži do sada u Pafosu.

540-trening-1601.jpg

U već ustaljenom terminu, nešto malo pre 17 časova, fudbaleri Crvene zvezde izašli su na teren stadiona „Stelos Kurjakidis“ i ovaj put neometano, bez kiše, radili na sprovođenju zamisli stručnog štaba.

Zagrevanje je bilo uobičajeno, trčanjem krugova, a onda se prešlo na istrčavanja uz razgibavanje do visine kaznenog prostora. Jedan deo je sadržao i precizna dodavanja iz prve, ili uz prijem, i kraće deonice trčanja uz prepreke.

U uvodnom delu su radilo i po linijama tima, te su izabranici Vladana Milojevića bili odmah podeljeni na odbrambenu i ofanzivnu grupu.

Defanzivci su uspešno izvršavali zahteve koji su podrazumevali brzu cirkulaciju lopte, spuštanje sa tri igrača i ulazak u igru pod nadzorom pomoćnog trenera Milana Kosanovića. Na drugom delu terena su napadači bili podeljeni u dve grupe i njihovi zadaci su bili provlačenje između linija, izbegavanje zamišljenih čuvara i završnica.

“Tako je, idemo još, pazi ofsajd. Dobro je, bravo”, uzvikivao je šef stručnog štaba Vladan Milojević, zadovoljan kako su njegovi puleni izvršavali zadatke.

Posebno se radilo na rešavanju međuprostora, odnosno kako igrati protiv ekipa koje se brane, pa je akcenat zato bio na provlačenju ofanzivaca kroz veći broj zamišljenih protivnika, koji bi mogli da ih očekuju na domaćoj sceni u prolećnom delu šampionata.

Tokom sat i po rada deo vremena je bio posvećen i funkcionalnom treningu. Igrači su podeljeni u dve grupe igrali takozvani hokej, što je bilo vrlo zanimljivo.

Radi se o igri u kojoj postizanje gola važi sa obe strane, i prednje i zadnje, pošto su šipke za improvizovane golove bile postavljene popreko terena sa mogućnošću prilaska sa obe strane. Poenta tog dela treninga je da se dobije na dubini, ključno je da fudbaleri posle maksimalno tri dodavanja traže dubinu terena i da lopta ne ide u noge, već u prostor.

Treća grupa je radila intervalno trčanje kao poslednju fazu treninga pod nadzorom kondicionog trenera Ivana Vučetića. U stručnom štabu su svesni da današnja struktura kretanja u fudbalu zahteva intervalne metode kojima se dobija i na brzini i na većoj količini trčanja, što je pokazala praksa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *