Kafu, “Zvezdin dželat iz Razgrada”, vraća dug


Crvena zvezda je u sinoćnjem meč pokazala da joj je preko potreban dobar napadač i da je tu glavni nedostatak ekipe.

Posle utakmice, novinarima se obratio sportski direktor Mitar Mrkela i na pitanje da li je realno očekivati dovođenje Kafua iz Bordoa, Mrkela je odgovorio potvrdno i rekao da se može očekivati nešto konkretnije u narednim danima.

Kafu je tip napadača kakav je potreban stručnom štabu Crvene zvezde za igranje utakmica sa evropskim velikanima, gde će se ići na kartu čvrstine i kontranapada. Brazilac je izuzetno brz, vešt dribler i nema sumnje da bi njegovo dovođenje bio fantastičan potez.

Navijačima Crvene zvezde Kafu je ostao u sećanju kao „dželat“ iz kvalifikacija za Ligu šampiona 2016. godine, postigao je gol za Ludogorec i u Razgradu i Beogradu. Pogodak posle slaloma kroz odbranu u revanšu delo je koje se retko ponavlja, sve je završio fantastičnim udarcem pod prečku.

Posle nekoliko uspešnih sezona za Ludogorec, Kafu je pre godinu dana napravio transfer u Bordo. Francuski klub ga je platio 7,5 miliona evra i koristio u prvom delu šampionata, a zatim je pao u drugi plan i prebačen u „B“ tim. Nije ispunio očekivanja, pa se i sada nalazi van takmičarsko kruga za kvalifikacije u Ligi Evrope. Nema dileme da će Brazilac ovog leta da napustio Žirondince, ali je još velika dilema gde.

Crvena zvezda sigurno nema finansijske mogućnosti da otkupi Kafua, bez obzira što je njegova tržišna vrednost pala u poslednjih nekoliko meseci. Trenutno je procenjen na četiri miliona evra. U obzir dolaze dve varijante: jedna je da igrač sporazumno raskine ugovor (manje verovatna), druga da se realizuje pozajmica sa pravom otkupa i pokrivanjem godišnje zarade.

Igrač Kafuovog rejtinga ne bi igrao bez bar 800.000 evra po sezoni, a moguće je da ne bi ni silazio ispod miliona. U slučaju da pozajmica bude besplatna, Crvena zvezda bi mogla da uđe u takav finansijski aranžman, ali bi pre definitivnog potpisa na Marakani dobro razmislili da li na taj način ne bi napravili problem u ekipi, jer bi jedna fudbaler imao duplo veću zaradu od trenutno najplaćenijih.

Sa druge strane, tu je i činjenica da je Crvenoj zvezdi potreban renomirani igrač u špicu kako bi šanse za ostvarivanje kvalitetnih rezultata na evropskoj sceni bile veće, a u tom društvu se svaki osvojeni bod dobro plaća.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *