Hoće li Zvezda vratiti stari sjaj Svetom Nikoli ?


Ekskluzivno iz Barija, sa stadiona Sveti Nikola, admin tim www.samocrvenazvezda.com

27 godina kasnije, emocija je i dalje ista. Tog 29.maja 1991. u Bariju, na stadionu Sveti Nikola, fudbalski klub Crvena zvezda napravio je svoj najveći uspeh u istoriji, kao i najveći uspeh jugoslovenskog i srpskog fudbala. Toga dana preovladavale su crveno bele boje u ovom lučkom gradu na jugu Italije. Sa svih strana pristizali su navijači Zvezde kako bi bili svedoci osvajanja krova Evrope.

Danas smo mi na istom mestu, sa istom emocijom koja nas, sve zvezdaše, od trenutka kada Darko Pančev podiže obe ruke u vis, drži, ne popušta i nikada neće pustiti, ali u jednom potpuno drugačijem izdanju. Velelepna građevina, napravljena za svetsko prvenstvo 1990,stadion Sveti Nikola, danas izgleda tužno i napušteno. Iako i dalje nije zvanično zatvoren, katanci su na svim kapijama, tek po neki čuvar proviri kako bi nas opomenuo da je snimanje zabranjeno i odmah se vraća u svoju kancelariju. Naime, trenutno se vodi spor oko imovinsko pravnih odnosa i iz tog razloga stadion je “zapečaćen”.

Mi nismo odustajali tako lako, u nadi da će bar jedna kapija biti otključana i da ćemo moći da bar malo provirimo na tribine, šetali smo u krug oko stadiona. Zarastao u travu, drveće, žbunje, i danas čini nam se diše istim dahom kao pre skoro tri decenije.

Fudbalski klub Bari, nekada domaćin ekipama na ovom stadionu, menjao je često uprave, nastupao pod raznim imenima, danas, na žalost, igra u poslednjem rangu Italijanskog prvenstva.

Nedavno se u javnosti pojavila informacija, da bi fudbalski klub Napoli svoje mečeve u Ligi Šampiona mogao da igra baš ovde, na Svetom Nikoli.

Ono što je naš fotoaparat zabeležio ne govori da je to baš realna opcija.

Ostaje da se vidi hoće li Delije imati novu priliku da okupiraju Bari i evociraju uspomene na stadionu Sveti Nikola.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *