Direktor KK Filip Sunturlić: Najteže je iza nas, sledi planiranje budžeta i borba za povratak navijača…F4 EL je moj san


Direktor KK Crvena zvezda mt:s, Filip Sunturlić, pričao je o brojnim temama u intervjuu datom za specijalizovani litvanski portal krepsinis.net.

Litvanski novinari, kao i čitava evropska košarkaška javnost, nisu krili zadovoljstvo što se Crvena zvezda vratila na mesto koje joj pripada i da sa uzbuđenjem svi čekaju povratak u Beograd gde je po priznanju mnogih legendi evropske košarke, funkcionera najjačih klubova i sadašnjih igrača uvek zadovoljstvo igrati.

– Ovo je prva moja sezona na poziciji direktora kluba i iz ove perspektive mogu da kažem da je uspešna jer smo osvojili ABA ligu i vratili se u Evroligu. Vratili smo se svojoj kući, na mesto koje nam pripada – istakao je u uvodnom izlaganju Sunturlić.

Sunturlić je bio zadužen u klubu za marketing i komunikacije još od 2011. godine. Klupska organizacija i sistem su mu veoma poznati, pa kada je stigla ponuda da preuzme mesto direktora kluba nije dugo razmišljao.

– Od prvog dana znao sam šta moramo da uradimo kao klub, šta je potrebno u organizacionom smislu da bismo osvojili željeni trofej. Kada su mi predsednik kluba i upravni odbor ponudili poziciju direktora, nisam imao dilemu ni u jednom trenutku jer mi je cilj bio da vratim ekipu u Evroligu, najjače evropsko takmičenje gde mi i pripadamo.

Jedan od najmlađih klupskih direktora u Evropi (37 godina), istakao je da je gubitak mesta u Evroligi bilo razočaravajuće, ali ne i tragično.

– Bili smo deo evropske elite pet uzastopnih godina, a onda smo napravili korak unazad, mnogi bi u toj situaciji klonuli i bili razočarani, ali mi nismo sebi to dozvolili. Shvatili smo da sve događa sa razlogom. Poraz u finalu ABA lige i gubitak mesta u Evroligi je bio poziv za nas da se probudimo. Iskoristili smo navedeni period da učimo iz naših grešaka, da reorganizujemo sistem i da se na najbolji mogući način pripremimo za novu sezonu – sagledao je sa pozitivne strane celokupnu situaciju Sunturlić.

Menadžment Crvene zvezde počeo je od ideje da se tim sastavi od igrača koji imaju dobar karakter i van terena, ambicioznih i igrača sa pobedničkim karakterom koji bi vratili klub u Evroligu. Time se vodilo i kada je doveden trener sličnih karakteristika Milan Tomić koji je imao dugogodišnje trofejno iskustvo sa Olimpijakosom. Takođe, sastavljen je i odličan stručni štab. Kako i sam Sunturlić ističe, Tomić je imao zadatak da takav roster uklopi u jedinstvenu celinu.

– Bilo je izmena u planiranju budžeta, ali ne toliko dramatičnih. Troškovi su redukovani jer takmičenje u Evrokupu nije toliko zahtevno koliko nastup u Evroligi. Postavili smo izazov ispred sebe da napravimo sastav koji čine igrači sa pobedničkim mentalitetom, ali isto tako i koji imaju dobre karakterne osobine van terena. Ipak, najbitnije je bilo da dovedemo trenera koji će predvoditi ekipu na pravi način, a mišljenja sam da je Milan Tomić to i uspeo. Zadržali smo osnovu domaćih igrača iz prethodne sezone, pridružili neke iz razvojnog tima i doveli igrače sa bogatim internacionalnim iskustvom.

Naglasio je da je elitno evropsko takmičenje posebno bitno.

-Moja ideja je bila da takođe i osnažimo menadžment kluba i da dovedemo nove ljude na pozicije na kojima ih do ove sezone nismo imali nismo imali i da na taj način unesemo filozofiju uspešnog finansijskog poslovanja u okviru velikog sportskog kolektiva. Tu smo napravili velike promene. Evroliga je najinteresantnije takmičenje za kompanije, sponzore i znatno je lakše kada se nastupa u najjačem evropskom takmičenju da se dovedu novi partneri u vaš tim. Sa druge strane, kada nastupate u drugim takmičenjima, poput nas u Evrokupu, znatno je teže privoleti ih. S toga, vaša uloga je tada da ih privučete tako što ćete raditi još više i bez obzira na sve okolnosti koje su protiv vas. To je moguće ako oko sebe imate prave ljude jer na kraju priče baš oni donose prevagu. To se upravo dogodilo i ove sezone, a rezultati na polju finansijskog poslovanja su čak i bolji nego što sam ja lično očekivao– istakao je Sunturlić.

U protekloj sezoni Crvena zvezda je učestvovala i u Evrokupu, ali se takmičenje za nju završilo u Top 16 fazi.

– Da budem iskren, mislim da smo mogli da uđemo u Top 8 Evrokupa, ali i u tome vidim pozitivne strane. Imali smo više vremena da se pripremimo za odlučujuće borbe u ABA ligi, a to je bio naš primarni cilj u ovoj sezoni – rekao je Sunturlić.

Govorio je posebno i o finalnoj seriji ABA lige, kao i o dešavanjima van parketa.

– U poslednjoj utakmici plejofa ABA lige tenzije i adrenalin bili su na najvišem nivou. Pobedili smo u odlučujućoj utakmici u našoj dvorani, pred našim navijačima, u našem gradu. Tokom cele sezone borili smo se za tu prednost domaćeg terena. Prethodne sezone Budućnost nas je pobedila i ove sezone je imala tim koji je bio najskuplji u regionu sa fenomenalnim individualcima, ali uoči te pete utakmice u plejofu mi smo imali čak pet pobeda protiv njih – u Superkupu ABA lige, dva puta u regularnoj fazi ABA lige i dva puta u finalu. Znali smo da imamo velike šanse – rekao je Sunturlić, a potom dodao:

– Još uvek pamtim treću utakmicu finalne serije u Podgorici. Atmosfera i sama utakmica bili su zaista ludi, ali u isto vreme potpuno neprikladni sportskom terenu. Poslednji meč u finalnoj seriji je odigran u atmosferi u kojoj je zaista zadovoljstvo igrati, a to mogu da vam potvrde igrači Neptunasa, Žalgirisa ili Lijetuvos Ritasa koji su gostovali u našoj hali. Podršku navijača nam niko nije mogao oduzeti jer smo se za to borili tokom čitave sezone. Da, 45 minuta uoči meča navijači su ušli na teren, ali su jedino imali verbalni napad na predstavnike protivničke ekipe. Naravno da to ne podržavamo i daćemo sve od sebe da se to nikada ne ponovi. Takve stvari se događaju ne samo u Beogradu ili Podgorici, a mi kao ljudi iz sporta moramo da pronađemo način da se takve stvari ne događaju. To je posao za sve nas, ali isto tako i za predstavnike medija koji takođe imaju uticaja na sve što se događa na samom terenu.

Beogradski crveno-beli već prave planove za narednu sezonu i najveći akcenat biće na poseti navijača na utakmicama. Jedan od primera je Žalgiris.

– Najteže za nas je prošlo u ovoj sezoni i sada treba da samo da nastavimo putem koji smo popločali. Finansijski momenat je uvek nezgodan, ali će biti lakše kada smo se vratili u Evroligu što sam već i spominjao. Izazov je da pronađemo još partnera i sponzora koji će pomoći u stvaranju budžeta na duže staze. U poređenju sa prošlim sezonama veoma sam razočaran posetom na našim utakmicama.

Jedna od stvari na kojima će raditi je što veći broj navijača na tribinama.

– Moramo da uradimo više na tom planu da bismo ponovo napunili „Štark arenu“ i da pošaljemo sliku košarkaškoj javnosti širom sveta. Suvišno je reći koliko bi to doprinelo klupskoj kasi. Javna je tajna da sam gledao Žalgiris sa dozom ljubomore, odnosno posao koji oni rade u cilju punjenja njihove dvorane. To je klub koji je bio na ivici bankrota, a danas je jedan od klubova koji najzdravije funkcioniše u Evropi i to sve zahvaljujući ljudima koji rade u klubu.

Crvena zvezda tiho sanja o plasmanu ne samo u plejof Evrolige, već i da nađe svoje mesto na Fajnal foru.

– U prethodnoj sezoni smo imali priliku da vidimo Žalgiris na Fajnal foru u Beogradu, nekoliko godina ranije Baskoniju u Berlinu i sada Efes u Vitoriji. Moj san je da jednog dana Crvena zvezda bude taj autsajder koji će naći mesto na Fajnal foru. Zašto da ne? – zaključio je uz osmeh Sunturlić.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *